Helvoirt

Thuis in Helvoirt

Vincent kwam met kerkelijke feestdagen en verjaardagen op bezoek bij zijn ouders die van 1871 tot 1875 in Helvoirt woonden. Vincent tekende er enkele schetsen van de kerk waar zijn vader predikant was. De natuur in deze streek is van een vergelijkbare schoonheid als het landschap dat hij kende uit zijn jeugd en nadien weer opzocht rondom Etten en Nuenen. Hij tekende en schilderde deze landschappen met liefde. Een aantal van die Nuenense werken wordt permanent geëxposeerd in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.

Van Gogh Monumenten

In Helvoirt hebben de hervormde pastorie en de kerk een beschermde status vanwege het gebruik als kerk van Vincents vader en woonhuis, maar ook omdat Vincent de kerk heeft geschetst. In de kerk is ook een statenbijbel aanwezig die Vincents vader heeft gebruikt. Het graf van oom Jan krijgt ook de status van Van Gogh Monument. Niet alleen woonde Vincent bij hem in toen hij in Amsterdam theologie studeerde, oom Jan kwam ook regelmatig bij de familie op bezoek en bracht geschenken mee uit het verre oosten, waaronder een zwarte Makassar hond voor de kinderen. 

VVV/Van Gogh informatiecentrum

In het HelvoirThuis in Helvoirt is een VVV agentschap én een Van Gogh Helvoirt informatiecentrum aanwezig. Voor meer informatie over de Van Gogh Monumenten, de geschiedenis van het dorp, de omliggende gemeenten én eet- en overnachtingsmogelijkheden kun je bij dit informatiepunt terecht. Daarnaast beschikt het infopunt over een ruim aanbod aan fiets- en wandelroutes, VVV cadeaubonnen en Van Gogh geschenken.

Plan je bezoek